Västindien svenskarnas nya bröllopsställe

Resa till Västindien lockar allt flerInget annat långt bort beläget bröllops- och jubileumsresmål växer så snabbt som Västindien. Andrew Nehaul, VD för bröllopsresespecialisten Deluxe Vacations, har sett trenden komma sedan slutet av 1990-talet och slås av hur stort intresset nu har blivit för att gifta sig eller fira andra högtidliga tilldragelser på någon av paradisöarna i Karibien. En särskilt intressant trend i trenden är, att bokningarna från städer som Västerås, Karlstad och Växjö ökar mer än dubbelt så snabbt som från de tre storstadsregionerna.

Andrew Nehaul, som arbetat med att sälja resor till Västindien sedan mitten av 1980-talet, tror att förklaringen till det svenska intresset för bröllop och stora jubileer i Karibien är enkel.

– Svenskarna som är ett av världens mest beresta folk drömmer om en vistelse i det exklusiva paradiset, det vill säga Västindien.

Däremot har Andrew ingen självklar förklaring till varför intresset för Västindien är så stort just utanför storstadsregionerna.

– Från början blev jag förvånad när jag såg att förfrågningarna från orter som Karlstad, Hudiksvall och Växjö dominerade stort, säger han. En förklaring kan vara, att Deluxe Vacations säljer bröllops- och smekmånadsarrangemang som passar alla sorter av människor och många olika slags plånböcker och att folk utanför storstäderna har mer tid att drömma och planera. Vi tar ju hand om allt praktiskt som rör både bröllop, jubileumsarrangemang och resa, så kunderna får sitt livs arrangemang färdigförpackat och klart. Kanske sådant uppskattas mer i Västerås än i Stockholm.

Andrew Nehaul understryker att Deluxe Vacations är angelägna om att hitta rätt form av boende till varje enskilt par eller grupp. Även om ett bröllop och en smekmånad i Västindien är en stor investering så är det inte alla som söker efter femstjärnig lyx.

– Vi erbjuder fyrstjärniga hotellanläggningar som är fantastiska utan att vara särskilt dyra, understryker han. Nittio procent av våra gäster väljer resor och boende som inkluderar allt. På så sätt vet de precis vad resan kostar.

Sedan Andrew Nehaul startade Deluxe Vacations 1998 har företaget haft närmare 12 000 resenärer. Det typiska bröllopsarrangemanget eller en komplett bröllopsresa kostar från ungefär 14 000 SEK och uppåt per person. Då är allt inkluderat, från flygresa till vigselpaket.

– I dag är närmare åttio procent av vår försäljning bröllopsarrangemang och smekmånadsresor till all inclusive-anläggningar, säger han. Den typiska kunden är ett par där bägge, eller i alla fall den ena, varit gift tidigare.

Inga kommentarer: