Begränsning av vätskor i handbagage införs den 6 november

Det är nu klart att nya regler för säkerhetskontroll inom EU (inkl Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz) införs från och med den 6 november, meddelar Luftfartsstyrelsen.

De nya reglerna innebär en begränsning av den mängd vätska som man får ha med i handbagaget på flyget. Passagerare kommer dock som förut att kunna packa exempelvis toalettartiklar i handbagaget. Det sker inga ändringar i förhållande till det incheckade bagaget (Av försäkringsmässiga grunder avråds dock att packa t.ex sprit- och vinflaskor i bagaget som ska checkas in.)

Detta gäller fr o m den 6 november:
Vätska, gelé och spray med max 1 dl (100 ml) per behållare får tas med i handbagaget.
Flaskor, burkar, tuber etc ska placeras i en genomskinlig en-liters plastpåse och utan problem få plats i påsen, som ska vara stängd.
Plastpåsen ska vara återförslutningsbar.

Har du inte möjlighet att få tag i en sådan påse, kommer de att finnas på flygplatserna. Men förbered så långt du kan, så att hanteringen på flygplatsen blir så smidig som möjligt.Dessutom får du ta med:
- Mediciner
- Barnmat
- Vätska som ingår i särskild diet som du behöver under resan.

Packa flytande mediciner, barnmat och dietmat så att du lätt kan visa upp dem vid säkerhetskontrollen på flygplatsen. De behöver dock inte ligga i plastpåsar.

Detta avses med vätska:
Vätskor omfattar geléer, krämer, blandningar av vätska och fasta ämnen samt innehåll i tryckbehållare, t ex vatten, tandkräm, hårgelé, drycker, soppor, saft, parfym, raklödder, aerosoler och annat med liknande konsistens.

Detta påverkas inte:
Du kommer även i fortsättningen att kunna köpa taxfree efter säkerhetskontrollen på svenska flygplatser. Bagage som checkas in påverkas inte av de nya begränsningarna. Här finns inga begränsningar när det gäller storlek på behållare eller mängd vätska som du packar ned.

Den tullfria försäljningen ombord berörs inte av ändringarna. Du kan således fortfarande beställa tullfria varor hos MyTravel Airways till leverans på både ut- och hemresa.

Läs mer på luftfartsverkets hemsida.

Inga kommentarer: