2006-10-21

Från Split till Vis

Hamnen i Split sjuder av livKroatien har seglat upp som en allvarlig utmanare till de ständiga Greklandsresorna folk åker på. Kroatien är lite som Grekland var förr, härlig natur och låga priser. Grekland har fortfarande härlig natur, men när en liten youghurt kostar 20 kronor på ett sunkit mini-market är det inte så roligt längre. Bättre är det då i Kroatien.

Split är en ganska stor stad belägen vid den dalmatiska kusten, det är också Kroatiens näst viktigaste hamnstad efter Rijeka. Här finns en mysig stadskärna och ett aktivt hamnliv. Split har både en fiskmarknad, en frukt- och grönsaksmarknad och en blomstermarknad. Alla tre sjuder av liv och här kan man göra verkliga fynd.

Ett café är aldrig långt borta i SplitAtt hitta ett café i Split är aldrig några problem, de finns överallt. En del kaféer serverar bara dryck, men då går det utmärkt att köpa med sig en macka från något annat ställe och sedan enbart beställa dryck på kafét.

Från Split kan man ta färjor till öarna i skärgården utanför. Kroatiens skärgård är verkligen härlig, öar som Hvar och Brac i all ära, men de öarna har redan hunnit bli lite för välbesökta. En ö man istället inte får missa är ön Vis. Vis ligger nästan längst ut i skärgården och var fram till för ett par år sedan stängd för utlänningar pga av millitär aktivitet på ön. Men nu är det fritt fram att besöka denna pärla som ännu inte har drabbats av massturism.

Utsikt över bukten i byn VisVis är så där behagligt sömnig och det är nästan omöjligt att inte bli lugn här. Hela staden ligger precis vid vattnet och hit kommer många segelbåtar för att lägga till över natten.

Vis har ett par hotell och har även blivit ett populärt ställe för att köpa hus. Det finns en och annan mäklare på ön, och för 150000 Euro kan man få sig en rätt trevlig kåk på ön.

En av Vis många fiskare har precis kommit tillbaka med sin fångstÖn har två byar var av den ena heter Vis precis som ön, och den andra heter Komiza. Bägge byarna har bra resturanger och är kända för sitt inhemska vin Vugava och Plavac. Bägge vinerna tillverkas på ön och man känner ofta doften av vin i byarna.

Det finns inte jättegott om stränder på ön, de stränder som finns är ofta väldigt svårtillgängliga och många stränder kan man bara nå med någon av de båtar som utgår från byarna. Men när man väl kommer fram får man sin belöning, kristallklart vatten och lagom mycket folk.
En svårtillgänglig men väldigt mysig strand på Vis
Ön har drabbats av en stor avbefolkning, från att ha huserat över 10000 människor bor här numera bara 3000. Det känns som om Vis är påväg att på allvar ta steget till att livnära sig allt mer på turism. Så om du råkar vara i Split får du absolut inte missa den här ön som bara ligger två timmar med färja från Split.

Inga kommentarer: