Renässans för Kanarieöarna

Även om populära resmål som Thailand växer snabbt är det fortfarande Kanarieöarna som är överlägset populärast bland svenska vinterresenärer. Hos Ving säljs för närvarande dubbelt så många vinterresor till Kanarieöarna varje dag jämfört med till Thailand. Kort flygresa, stabilt klimat och fina stränder är det som alltid varit öarnas lockbete. Men nu kan man även lägga till moderna hotell och trendiga restauranger, vilket faller den nya generationens resenärer i smaken.

Kanarieöarna är och förblir svenskarnas mest älskade vinterresmål. Under 2005 besökte enligt spanska turistbyrån 350.000 svenskar Kanarieöarna. Det är 130.000 fler än Thailand tog emot under samma period.

– Att ladda batterierna med ”en vecka på Kanarieöarna” är ju ett begrepp. Allt finns, det är nära och det fungerar bra, säger Joakim Eriksson på Ving.

Anledningen till att Kanarieöarna lockar år efter år är sannolikt valmöjligheterna. Från shopping och bad till golf och surfning till naturupplevelser och bergsvandringar. Det är en kort flygresa och klimatet är tilltalande året om. Under de senaste åren har mycket pengar lagts på att rusta upp många av resemålen, inte minst den trendiga storstaden Las Palmas. Modernare hotell och restauranger har öppnats och det har till och med anlagts nya stränder.

– Kanarieöarna håller på att genomföra en modernisering ungefär som den Mallorca genomgick under 90-talet och som fick ön att bli trendig igen, säger Joakim Eriksson.

I vinter har Ving 77 nya hotell på fyra öar. Nya hotell kommer till och gamla byts ut varje säsong. Men då och då görs en mer genomgående inventering, som i år. Ving har sagt upp avtalen med ett 30-tal hotell som inte var tillräckligt bra för dagens allt mer kräsna besökare. Samtidigt har ett tjugotal öppnat i ny skepnad efter omfattande renovering. Utbudet är i dag mycket mer varierat, från klassiska San Augustin Beach Club där den som vill kan njuta av svensk dansmusik på kvällarna till det lugna retreathotellet Villalba i bergsbyn Villaflor och det moderna designhotellet Marina Suites i Puerto Rico.

Inga kommentarer: