Nyfiken på irländsk matkonst?

Vad vet du om irländsk mat? Här får du en möjlighet att smaka det bästa landet har att erbjuda. I samband med Ryder Cup 2006 har den irländska organisationen Bord Bia, Irish Food Board, varit med och tagit fram recept på en ambitiös trerättersmeny för att visa upp landets mattraditioner.

Mellan 22 och 24 september är Irland värd för golftävlingen Ryder Cup 2006. Tävlingen genomförs på The K Club och ger Irland möjlighet att visa upp sig för tusentals besökare och miljontals TV-tittare.
En av landets stoltheter är maten. Organisationen Bord Bia, Irish Food Board, arbetar för att sprida information om irländsk mat och dryck i övriga världen. Bord Bia öppnade nyligen ett kontor i Stockholm.

Bord Bia är en av huvudsponsorerna för Ryder Cup 2006 och har varit med och tagit fram en trerättersmeny bestående av traditionell irländsk mat med moderna influenser. Det märks såväl på de spännande smakerna som den eleganta uppläggningen. Trerättersmenyn har alla tävlingsdeltagare inklusive de svenska spelarna
Robert Karlsson och Henrik Stenson redan fått njuta av tidigare i veckan vid en stor bankett; Ryders Cup Players dinner.

Rätten är skapad av The K Clubs chefskock Finbarr Higgins, en av frontpersonerna för det nya irländska köket.

Trerättersmenyn består av:
• Förrätt med rökt lax, räkmousse, sås med både portvin och Armangac toppad med citrusdressing.
• Varmrätten, som fått namnet Beef Tuath*, är irländsk oxfilé serverad med schalottenlök- och skogssvamptimbal,
fylld morot, portersås och potatispuré, allt upplagt som fyra kronor.
• Måltiden avrundas med irländsk blåbärspudding med blåbärsglass.

Beef Tuath hade premiär denna vecka som Ryder Cups ”signature dish” och kommer efter golftävlingen att finnas som en stående rätt på restaurang Club’s Byerly på The K Club. Men även den som inte är proffsgolfare kan vara nyfiken på hur irländsk mat av högsta klass smakar.

Irland – en stor matproducent
Irland har en mycket lång tradition som producent och exportör av livsmedel, främst kött, och dryck. Varje år exporterar Irland livsmedel och drycker till ett värde av 67 miljarder svenska kronor. Till Sverige exporterar man årligen för ca 1 miljard kronor, där en stor del är nötkött. Irland ligger framkant när det gäller utveckling av nya produkter och är föregångare inom djurhållning och kvalitetsprogram. Läs mer om Ryder Cup och Bord Bia på www.bordbia.ie.

* Tuath (uttalas ”tua”) är gaeliska. Enligt gamla legender var de första människorna som började bygga Irland ett storvuxet människosläkte, Tuath de Dannan. Under det första årtusendet e.K innebar tuath ett område inom ett kungadöme. På modern gaeliska kan tuath användas för att beskriva landsbygd.

Vi på Barometern måste nog genast testa vad den här något underskattade matkulturen har att erbjuda.

Inga kommentarer: