2006-09-15

2.700 kr i böter för spanskt mobilprat


Det är inte bara det att det kostar skjortan att använda mobiltelefonen under semestern utomlands – om man pratar i telefonen samtidigt som man åker runt i Spanien med sin hyrbil står den lokala polisen dessutom beredd med böteslapparna och en extra räkning på 300 euro, vilket motsvarar ca 2 700 kronor.

Allt fler svenskar väljer att hyra bil på de populära resmålen kring Medelhavet.

- Drygt 20 % av våra resenärer hyr idag bil under semestern. Det är en fördubbling på 3 år. Och naturligtvis kan man inte undvika att några av dem kommer i konflikt med de lokala trafikreglerna. I exempelvis Turkiet glömmer många svenskar att det är väjningsplikt inne i själva rondellerna – och rondellerna är många, säger informationschef Torben Andersen från MyTravel Airways.

I Grekland beror storleken på böterna på polismannens humör. "Det är lag på att man kör med hjälm på motorcykel och moped/scooter, men när det gäller personer över 25 år är polismännen inte så hårda. Filosofin bakom är att man skadar sig själv genom att inte använda hjälm, så de fysiska skadorna är straff nog", säger Vings reseledare på Kreta, Morten Stausholm.

Han berättar också att alla bilar på ön kör halvvägs ute i vägrenen, så det finns tillräckligt med plats att köra om även vid heldragna mittlinjer.

Det kan med andra ord vara värt att ta reda på vilka trafikregler som gäller i landet man hyr bil i innan man sätter sig bakom ratten. För att hyra bil är riktigt trevligt när man är ute och reser.

Inga kommentarer: