Ljuvliga Alghero på Sardinien

Hamnen i AlgheroAlghero på Sardinien (Italien) har allt man önskar sig för en veckas skön semester, det är lika bra att säga det med en gång. Men det förstås, om man av någon anledning inte vill ha en mysig stad med små gränder och härliga restauranger kombinerat med fina stränder så kan man ju alltid åka någon annanstans.

På promenadavstånd från Algheros gamla stan ligger Lido, ett hotellområde som inte är speciellt charmigt, men det bästa med Lido är att det ligger mitt emellan stränderna och staden. På traskar man åt höger och kommer då efter ett tag till stranden, och på kvällen traskar man åt vänster och kommer då efter ett tag till Alghero.


Hotell San MarcoVi bodde på hotell San Marco och åkte med Fritidsresor, och det enda som var negativt med hela vistelsen var väl just San Marco och Fritidsresor. San Marco har ett ypperligt läge och är fräscht och snyggt, men är oerhört lyhört. Kylskåpet lät som om det höll på att explodera, varje gång någon spolade mitt i natten vaknade man med ett ryck och trodde att taket höll på att rasa in och så fort någon gick i korridoren utanför fick man också snällt lämna sina sköna REM sömn. Ovanpå detta fick man också stå ut med en så kallad pianobar, som mer liknade en desperat enmansorlester med överdimensionerat PA system. Sju dagar i veckan ylade han så att det ekade i hela hotellet fram till klockan tolv på natten.


Muren i gamla stan där många mysiga resturanger ligger.Men nog om det negativa, och mer om den goda maten. När man väl har lärt sig hur de Italienska köket fungerar så är maten kanon. Det som skiljer det från hemma i Sverige är att man faktiskt inte blir så mätt på att bara beställa in en pastarätt. I Italien är faktiskt inte pastan en ensam huvdrätt utan ska kombineras med antipasto, dolci eller peschi och förstås gärna med en efterätt. Fast det där med efterätt är svårt, för visst är ju Tiramisu på en resturang väldigt gott, men det slår inte hemgjord Italiensk glass som finns i var och vartannat gathörn. Det står skyltar med Gelateria överallt, och överallt är glassen lika god! Dessutom finns det ju så många smaker och kombinationer av smaker att man behöver äta glass minst en gång per dag för att man ska få provat alla sorter.


Algheros matkultur kretsar kring havet, det är musslor, snäckor, hummer och jätteräkor överallt. Man har också en del arv från det spanska köket och på många ställen kan man få sardinernas varaiant på Paella.


Från Alghero, som ligger på nordvästra delen av Sardinien, har man också bra utgångsläge för att besöka Bosa, Stintino eller Capo Caccia. Alla dessa orter är värda ett besök och åk gärna dit med en hyrbil så kan du stanna till lite längre där du trivs bäst.


Stranden utanför San Marco är helt okej, men det finns bättre.Sardinien passar både som charterresa och weekendresa. Vill man utforska större delar av tror jag absolut att man skulle kunna åka reguljärt till Cagliari och kuska runt med hyrbil. Flygplatsen utanför Alghero är väldigt liten och med dåligt utbud, det finns t ex ingen tax-free shop.

Sammanfattningsvis kan jag bara säga att om Italien är som Sardinien så kommer många av mina framtida resor vara till Italien.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej! Hur var vädret? Åker till Alghero 1/6 till 8/6. 😃
Mvh Marie