Tips för en tryggare semester

Så här i semestertider är det många som planerar sin resa utomlands. Ticket har sammanställt några tips som är bra att tänka på inför resan för att göra semestern säkrare.

Inför en utlandssemester är det mycket som ska planeras och ordnas innan avresan. Det gäller att se över sin reseförsäkring, växla pengar, kontrollera pass, visum och vaccinationer och planera packandet. Ticket har därför sammanställt några tips att tänka på inför resan för att göra den så säker som möjligt och för att undvika obehagliga överraskningar.

– Det är till exempel viktigt att kontrollera att en reseförsäkring finns, annars finns risken att det blir dyrt. Många hemförsäkringar har ett reseskydd, men man bör kolla upp fördelarna med en separat reseförsäkring, till exempel hjälp direkt på plats och ersättning av dagar när syftet med resan har förstörts, säger Marie Johansson, marknadschef på Ticket Resebyråer.


Reseförsäkring
Se alltid till att du har en reseförsäkring. I de flesta hemförsäkringar ingår ett reseskydd som gäller i 45 dagar och om resan betalas med bankkort ingår oftast möjlighet att få ersättning vid försening och invaliditet efter olycka. Behövs det då en separat reseförsäkring? Det finns vissa saker som inte ingår i reseskyddet och som en separat reseförsäkring kan komplettera med. Med till exempel Europeiskas reseförsäkring ges hjälp direkt på resmålet, så att reskassan kan användas som planerat. Om mer än halva resan förstörs ges en ny resa eller ersättning per dag om det handlar om en kortare tid. Det gäller inte bara sjukdom, utan även om syftet med resan förstörs. Dessutom har den separata reseförsäkringen ingen självrisk eller karensdagar. Tänk på att en reseförsäkring måste köpas innan resan har påbörjats.

Avbeställningsskydd
Med en avbeställningsförsäkring betalas pengarna tillbaka för resekostnaden vid sjukdom före avresan, men då krävs läkarintyg. Ticket har ett eget avbeställningsskydd som inte kräver läkarintyg, Pengarna Tillbaka Garanti, utan som gäller oavsett om något oförutsett inträffar. Till exempel om någon i ressällskapet får förhinder eller om flygbolaget som resan är bokad hos går i konkurs, helt enkelt om du av något skäl inte kan resa. Pengarna Tillbaka Garantin gäller på reguljärflyg och vissa paketresor.

Pass och visum
Kontrollera att passet är giltigt och att i god tid ansöka om de visum som krävs inför resan. Även resor inom EU kräver pass. Pass med foto krävs också för spädbarn. Tänk på att de flesta länder kräver att passet ska vara giltigt minst sex månader efter hemresedatum.

Vaccination
Kontakta en vaccinationscentral för att ta reda på vilka vaccinationer som rekommenderas. Tänk på att många vaccinationer måste tas i god tid innan resan för att få full effekt. För resor inom Europa krävs oftast inga vaccinationer.

Sjukvård inom EU
Det europeiska sjukförsäkringskortet, EU-kortet, visar att personen är försäkrad i Sverige och har rätt till medicinskt nödvändiga sjukvårdsförmåner under en tillfällig vistelse i ett annat EU-land. EU-kortet beställs hos Försäkringskassan och ska tas med på resan.

Packa säkert
Se till att packa mediciner, pengar, smycken och andra värdesaker i handbagaget och inte i det bagage som checkas in. Packa även kamera och filmrullar i handbagaget eftersom röntgen av incheckat bagage kan förstöra filmen, både exponerad som oexponerad. Kom ihåg att packa vassa föremål såsom fickknivar, saxar, nagelfilar och korkskruvar i det bagage som ska checkas in.

Viktiga papper
Se till att ha med färdbiljetter och pass i handbagaget. Ta även med viktiga papper som du behöver på resan, till exempel reseförsäkring, EU-kort och telefonnummer för att spärra kreditkort och mobiltelefon. Ta gärna med en papperskopia på passet med. Lämna resplan och telefonnummer till hotell till någon anhörig hemma.

Växling
Ha inte för mycket kontanter med dig på resan. Ta hellre med kontokort om det finns uttagsautomater på resmålet eller ta med resecheckar eller valutakort som kan köpas hos växlingsföretag. Ta i förväg reda på om det är bättre att växla utländsk valuta hemma eller på plats. Om det är bättre att växla på plats så är det bra att ta med sig lite valuta för de första dagarna i alla fall.

Oroliga områden
Ta reda på vilka länder som det är oroligt i och som bör undvikas. UD har en uppdaterad sammanställning av vilka länder som bör undvikas på sin hemsida.

Läs mer här:
www.ticket.se

Inga kommentarer: