Flyget blir elektriskt (snart)

På många ställen runtom i världen pågår just nu ett intensivt arbete för att elektrifiera flyget. Vi resenärer ställer allt högre krav på att vårt resande ska vara hållbart, och flygindustrin förstår att de måste hänga med för att inte bli till dinosaurier och dö ut.

Ett av alla initiativ är Heart Aerospace i Göteborg. Företaget har som mål att ha ett kommersiellt flygplan med plats för 19 passagerare och en räckvidd på 40 mil i drift senast 2026. Självklart inget plan som man kan ta sig ens till Grekland med, men som ett första steg på vägen är det väldigt spännande. Dessa plan kommer att ha 75% lägre bränslekostnader, något som gör att biljettpriserna sannolikt kommer att vara billigare än idag.

Sen har vi jätten Airbus som istället satsar på vätgas för att kunna göra längre flygningar i väntan på att batteritekniken utvecklas. Deras projekt ZEROe är tänkt att börja flyga passagerare 2035 och då snackar vi 100-200 passagerare runt 350 mil.

Så det är bara att hålla tummarna för att alla dessa ambitiösa planer går i lås så att vi kan flyga åtminstone kortare sträcker med renare samvete inom en snar framtid.

Inga kommentarer: