Maten du måste prova i Paris


Få saker är så intressanta som att prova på olika maträtter när du är utomlands. Paris är känt för sitt Eiffeltorn, men även maten är värd en resa för sig. Börja gärna med en kopp kaffe med tillhörande croissant. Helst ska du sitta på en uteservering för att smaken ska komma till sin rätt. 

Goda maträtter du inte får missa
Resan är inte komplett utan en löksoppa. Soupe a l’oignon är en klassiker. Förutom att den innehåller en massa lök som kokas i buljong så toppas den sedan med ost som får smälta ner i tallriken. Det hela intas gärna med vitlökskrutonger. Soppan var en gång i tiden fattigmanskost, men är idag en rätt som även serveras på finare restauranger. 

Pot a feu betyder bokstavligen ”grytan på elden” och är en köttgryta som ofta äts till jul. Det är en gryta som får koka ganska länge och som innehåller både kött och grönsaker. En annan god och mustig köttgryta som du måste prova på är Bœuf bourguignon, en rätt där köttet bräseras i rödvin tillsammans med kryddor och svamp. 

Enkelt men utsökt 
Ost är kultur i Paris. Den används inte bara i matlagningen, men äts som den är i bitar eller skivor. En ostbricka tillsammans med ett glas gott vin är himmelskt. Det finns speciella platser som specialiserar sig på det här. Antingen med en guide som visar dig vilka viner passar bäst ihop med ostarna, eller så kan du helt enkelt beställa in ett varierat sortiment, ofta tillsammans med lite skinka och andra godbitar. 

Något mer sofistikerat och kanske inte för alla är de berömda franska sniglarna som serveras med vitlökssmör. Välj en bra restaurang som är kända för rätten. Som efterrätt sitter det alltid väl med crepes. Du kan ofta få dem på gatan i stånd, med olika fyllningar. Ett annat kulinariskt måste i Paris.


Inga kommentarer: