Tips om Krakow

Inför ett besök till Krakow kan det vara bra att planera sina aktiviteter, speciellt om man bara kommer över en helg. Det finns nämligen så mycket att se och göra att tiden inte räcker till. Denna lilla stad är full av liv, bland annat för att den är så populär bland alla turister. Men den kan även erbjuda nöjen och shopping för att avrunda besöket.

En annorlunda souvenir kan vara kommunistpropaganda, det är ju inte så väldigt länge sedan som detta var en verklighet. Det finns både planscher och vykort. Något annat som lockar är den stora loppmarknaden som hålls öppen varje dag. På söndagar brukar det dock vara som mest folk och man kan hitta mycket roligt.

Ett antal barer i Krakow serverar fika på dagtid och drinkar nattetid. Här hittar man det mesta, från mysiga, intima små ställen till vilda fester. En del är konstfullt inredda, med gamla symaskiner eller saker från kommunisttiden. Det är bara att gå runt och känna av stämningen.

Krakow har en rad fina museer, som är mycket intressanta. Det var i den här staden som Schindler räddade en mängd judar, och museet om den tiden heter helt enkelt Schindlers fabrik. På den gamla flygplatsen har man en härlig samling med olika flygplan från hela världen. Det anses vara ett av de bästa flygplansmuseerna som finns. Mocak är ett modernt konstmuseum som är inhyst i en vacker byggnad, ett måste när man besöker Krakow.

Den gamla stadskärnan är något annat man helt enkelt inte får missa. Denna medeltida stadsdel är väl bevarad och full med små trevliga gränder och torg. Stortorget är fokus, med vackra byggnader och flera matställen runt omkring. Det finns gratis vandringsturer med guide, så man får ut extra mycket av besöket. Men annars är det trevligt att bara strosa runt på måfå och njuta av de fina byggnaderna och folkvimlet. Gamla stan är också omgiven av en park, som man gärna tar sig en paus i.

Under promenaderna i Gamla stan träffar man på ett antal kyrkor och kloster. Många av dem har både en vacker arkitektur och vacker inredning. Maria kyrkan hör till de mest kända och man bör helst ta sig upp i kyrktornet för att beundra utsikten. Det finns en bit av den gamla stadsmuren kvar, och även en fästning som är mycket väl bevarad.

Ett besök till Krakow blir aldrig tråkigt utan de flesta får istället en önskan att komma tillbaka. För det finns alltid något mer att se eller pröva på.

Foto: Dennis Jarvis (Flickr)

Inga kommentarer: