Tips om Santorini

Santorini ӓr inte en stor ӧ och har bara knappt 15 000 invånare, men den ӓr ett mycket populӓrt resmål. En av anledningarna ӓr den oerhӧrt vackra naturen, skapad av ett stort vulkanutbrott fӧr tusentals år sedan. Men det finns också många trevliga aktiviteter och sevӓrdheter på ӧn och de kringliggande mindre ӧarna.

På Santorini tillverkar man mycket vin, det ӓr en av de grӧdor som vӓxer bӓst. Många av vinodlingarna ӓr ӧppna fӧr vinprovning. Man får en genomgång av processen och historien bakom vinodlingarna, och sedan ӓr det dags att prova på vinet. Vanligtvis så serveras det också något litet tilltugg, som en god ost, hembakat brӧd och naturligtvis oliver.

Det ӓr populӓrt att vandra på de grekiska ӧarna och strӓckan från Fira till Oia ӓr mycket vacker. Terrӓngen ӓr tidvis brant och full av sten, så det lӧnar sig att ha bra skor. Lӓngs med stigen så finns det flera stӓllen med sanslӧst vackra vyer, och om man går på sena eftermiddagen så kan man få med sig solnedgången ӧver havet. Det ӓr en syn man sent kommer att glӧmma. Ett annat populӓrt vandringsmål ӓr Skaros Rock. Fӧrutom den fantastiska utsikt som finns från toppen så ӓr det också ett trevligt område att gå runt i, det finns ruiner och ett gammalt kapell att besӧka.

En dag i Antika Akrotiri ӓr som att ta sig flera tusen år bakåt i tiden. Det hӓr ӓr ruinerna och resterna av en hel stad som begravdes under askan vid vulkanutbrottet. Man bӧrjade utgrӓvningar under 1960-talet och har hittat hus, fresker, avloppssystem och vӓrldens ӓldsta vattentoaletter. Man har lagt ut spångar och gjort i ordning så att besӧkarna kan se hur staden såg ut. Eftersom många av de fӧremål man hittade finns på museet i Fira så kan det vara bra att planera in ett besӧk dӓr också, en annan dag.

Det går många båtturer från Santorini, det ӓr helt underbart att uppleva havet och ӧgruppen på en segelbåt. Man stannar till under dagens lopp fӧr att bada på olika stӓllen, och lunch ingår i priset. Det finns också halvdagsseglingar, och då kan man vӓlja om det ska vara runt solnedgången.

Amoudi Bay ӓr det perfekta stӓllet fӧr sol, bad och god mat- en dag av total avslappning. Det ӓr en trevlig liten fiskehamn dӓr havet ӓr kristallklart och man kan hoppa rӓtt ner från klipporna. Specialiteten på restaurangerna ӓr naturligtvis fisk och skaldjur.

Läs mer om Santorini på www.santorinigrekland.se

Inga kommentarer: