Nya rekord för turismen i Göteborg

Klassiska jultraditioner blandat med nya idéer om design och gestaltning av stadsrummet går hem. Julstaden Göteborg satte fart på turismen i december förra året. Hotellen var fullbokade och Jul på Liseberg slog rekord igen.
Antalet gästnätter på hotell och vandrarhem var 195 000 i Göteborgsregionen, en ökning med drygt 16,7 procent jämfört med 2004. Ökningen sedan 2003 är hela 29 procent.
– Det känns rätt. Satsningen på Julstaden har också ökat beläggningen på restaurangerna och skapat ett potsitivt engagemang bland Göteborgarna, säger Leif Nilsson vice vd på Göteborg & Co.
Det var andra året i rad som Göteborg satsade på evenemanget Julstaden Göteborg med ljussättning i centrum, vinterlandskap, sjungande julgran och ett gigantiskt bildspel på Konstmuseets fasad.
Jul på Liseberg lockade 525 000 personer, en ökning med 6 procent från året innan. Och Nordstan slog rekord med 3,9 miljoner besökare i december.
– Tillsammans med Liseberg, fastighetsägarna, affärerna och restaurangerna i centrum känns det som att vi har hittat en bra mix. För att bibehålla det vi uppnått nu, och förhoppningsvis kunna öka ytterligare, kommer vi att satsa på ännu mer ljussättning och andra spektakulära installationer nästa jul, fortsätter Leif Nilsson.
Antalet gästnätter på hotell och vandrarhem i Göteborgsregionen var 2 940 000 hela år 2005 vilket är en ökning med 7,7 procent jämfört med året innan. I Sverige som helhet ökade antalet gästnätter under året med 6,4 procent till 25 300 000.

Siffrorna kommer från SCB och Turismens Utredningsinstitut.

Inga kommentarer: