Luleå först ut när SAS inför biometrisk bagagekontroll

SAS i Sverige har nu som första flygbolag i världen en biometrisk säkerhetskontroll för att säkerställa att kunden som lämnar in bagage är samma person som reser med flyget.

Kunden checkar in som vanligt via Internet eller i automat på flygplatsen. Vid inlämning av bagage används en läsare som registrerar fingrets unika struktur. När kunden sedan går ombord används samma finger vid en läsare vid utgången och matchning sker, dvs att kunden som lämnat in bagage är samma person som kliver ombord på flygplanet. All information raderas automatisk när kunden avlutat resan. Användandet av den biometriska lösningen är frivillig och alla kunder som så önskar kan fortfarande visa legitimation vid bagageinlämningen och vid ombordstigningen.

- Vi effektiviserar resandet och med hjälp av biometrin kan vi nu uppfylla säkerhetskraven samtidigt som vi spar tid åt kunderna och SAS, säger Susanne Dahlberg Kommersiell chef för SAS Sverige.

Starten i Luleå inleder en testperiod på tre-fyra veckor för att finslipa och justera systemet. Målsättningen är att därefter införa biometrisk säkerhetskontroll under hösten på alla SAS destinationer i Sverige förutom Arlanda, Göteborg som kommer först senare.

Ett ypperligt exempel på hur man kan göra resandet säkrare OCH effektivare. Mer sånt!

Inga kommentarer: