Shopping och fika i Wien

I Wien finns det shoppingstråk i stadskärnan som helt och hållet är tillägnat fotgängare, här kan du shoppa i lugn och ro bland kända butikskedjor och lokala affärer.

Wien är marknadernas stad i Europa. Det finns mängd olika marknader, men den största och mest populära heter Naschmarkt. Störst fokus ligger här på frukt, grönt, godis, kryddor, ostar och andra delikatesser - såväl inhemska som utländska. Varje lördag så anordnas även en loppmarknad i anslutning till den vanliga permanenta marknaden och här kan man hitta allt, oavsett vad man letar efter. Det är lätt att ta sig dit med tunnelbana och marknaden är stor. Om man är intresserad av att uppleva Naschmarkt så är rekommendationen att man är tidigt ute om morgonen då det snabbt brukar bli väldigt mycket folk.

När man har shoppat klart behöver man förstås äta också, något som man gärna gör i Wien. I Wien inleds det gärna med en förrätt som exempelvis Leberknödelsuppe är en klar buljongsoppa med frikadeller eller en Frittatensuppe som är en klar buljongsoppa med pannkaks-strimlor.

Därefter är det Winerschnitzel eller Tafelspitz, kokt nöt- eller kalvkött med spenat och pepparrot, som oftast beställs in.

Som efterrätt är det vanligt med en bit sachertårta eller apfelstrudel. Sachertårta är en chokladtårta som komponerades av Franz Sacher 1832. När hans son senare grundade det berömda Hotel Sacher i Wien, blev tårtan en specialitet. Apfelstrudel är ett bakverk gjort på smördeg med äppelfyllning.

Förutom wienerschnitzel får du förstås inte heller missa winerkorven. Dessa köper man från korvstånd på gatan och på vissa caféer.

Missa inte heller Nöjesfältet Prater som egentligen är så mycket mer än bara ett nöjesfält. Att kliva in och bara veta om att detta område användes som kejserliga jaktmarker för drygt 200 år sedan får dig att häpna. Här hittar du åkattraktioner som berg- och dalbanor, karuseller och spöktåg, spelhallar och restauranger med underbar mat.

1 kommentar:

wiolettan sa...

Jag blev hungrig då jag läste ditt inlägg. Så mycket med god mat och andra godsaker.
I Berlin har jag varit 2 gånger, en intressant stad, mycket att se och uppleva.
Vill önska dig ett bra år 2018.
Trevlig helg.
Kram!