Rhodos ska bli mer hållbart

Resebolaget TUI ska tillsammans med den grekiska regeringen i ett projekt som går under namnet "The Rhodes co-lab", göra Rhodos mer hållbart som destination. Syftet med projektet är att utveckla Rhodos till en internationell ledstjärna för hållbar utveckling av semesterdestinationer. Hur ska man då lyckas med detta? Enligt ett pressmeddelande ska man samla kunskap, driva innovation, utbilda och utveckla med ambition göra resebranschen mer hållbar. Tanken är också att hela turistnäringen, världen över ska kunna dra nytta av projektet.

Partnerna har åtagit sig att följa FN:s mål för hållbar utveckling, Parisavtalet och EU:s mål att vara klimatneutrala år 2050. Arbetet på semesterdestinationen spelar en avgörande roll för att nå dessa mål. Därför måste konkreta första steg tas omgående för att få igång omvandlingen till en hållbar turism- och semesterdestination.

Turismens ekologiska fotavtryck på ön ska minskas kraftigt genom nya koncept för energi-, vatten- eller avfallshantering. Dessutom kommer Co-Lab att främja moderna mobilitetskoncept på ön. Det senare kan man anta innebär bilpooler med elbilar eller liknande. Man kommer också att jobba med att skydda biologisk mångfald och miljö på ön.

"Jag tror att Grekland är ett land som helt klart vänder blad. Det lämnar efter sig ett decennium av kriser, av smärta. Och jag tror att det är ett land som verkligen vill anamma framtidens utmaningar. Det är viktigt att påpeka att i FN:s hållbarhetsmål talar vi inte bara om ekologisk hållbarhet utan också om social och ekonomisk hållbarhet. Och vi kommer att arbeta mycket hårt för att göra det här projektet till en framgång." säger Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis.

Inga kommentarer: