Tips om Split i Kroatien

Detta är en destination som verkligen vuxit till sig de senaste åren och blivit mycket populär, och det med rätta. Här finns det mycket att se och göra, det är som laddat för en härlig semester. Split är näst störst i Kroatien, men anses vara den vackraste. En del av de saker som man inte får missa är:

Som i många andra historiska städer så är Gamla stan en bra plats att börja. Trots att en del av byggnaderna är nästan 2 000 år gamla så känns stadsdelen levande, eftersom folk bor i de flesta hus. Det är en fantastisk blandning av gamla ruiner och palats, med moderna affärer och restauranger runt omkring. Bilar får inte komma in här så man kan gå runt i fred. Här ligger också Diocletians slott, ett gammalt romerskt palats. Gatorna är marmorbelagda och en syn i sig själva. Det kan vara en bra ide’ att ta en guidad rundvandring för att få ut så mycket som möjligt av besöket.

För en trevlig dag ute i naturen kan Marjan vara alternativet. Här kan man vandra runt och njuta av vyerna, men det är stenigt så bra skor är ett måste. Högst uppe på toppen av berget är det en enastående utsikt över omgivningarna, men det finns flera olika nivåer om man inte vill ta sig helt upp. Det går även lokala bussar eller ett litet tåg om man inte har lust att promenera.

Hamnen i Split är en mötesplats, där det alltid är liv och rörelse. Strandpromenaden är ren och fin, med flera ställen där man kan sitta och bara ta det lugnt. Utsikten är underbar med båtarna och havet, och när det blir mörkt så lyser man upp ruinerna runt omkring med en fascinerande effekt. Många små trevliga barer och restauranger för en fika eller måltid. Härifrån kan man också ta sig en båttur till en av de många öarna runt omkring eller se när fiskarna kommer in med sin fångst.

Det finns ett antal marknader i Split som öppnar redan kl. 6 på morgonen. Till väster om palatset ligger huvudmarknaden där man kan köpa färsk frukt och grönsaker, lokala ostar, olivolja och den kända alkoholen Rakija. Sedan finns det även en fiskmarknad och en med kläder. Ett besök till Split kan bli en riktig upplevelse med både stadsliv och natur. Maten är god och det är alltid något på gång.

Inga kommentarer: