Tulpanparken Keukenhof

Sverige står i fokus när Kronprinsessan Victoria den 21 mars öppnar den världsberömda tulpanparken Keukenhof i Nederländerna för säsongen. Som huvudtemat för 2007 har parken valt Carl von Linné och 300-årsjubileet av den svenske blomsterkungens födelse. Huvudattraktion är fotografen Edvard Koinbergs utställning Herbarium Amoris – a tribute to Carl Linnaeus. Utställningen har tagits fram tillsammans med Svenska institutet.

Keukenhof har valt temat Linné för att uppmärksamma dennes starka koppling till Nederländerna. Det var t.ex. här han doktorerade och arbetade vidare med sitt helt nya klassifikationssystem för växter. Tulpaner döps än idag enligt Linnés system.

Årets utställning på Keukenhof är Herbarium Amoris – en hyllning till Carl von Linné av den svenske fotografen Edvard Koinberg. Utställningen, ett ”fotografiskt herbarium”, är framtagen i samarbete med Svenska institutet. De fantastiska fotona kompletteras av texter om och av Linné. Under jubileumsåret 2007 kommer Svenska institutet att visa Herbarium Amoris också i Storbritannien, Tyskland, Ryssland, Sydafrika, Australien och USA.

I anslutning till Linné-jubiléet har parken valt fler blå-gula teman. Ett av de mer häpnadsväckande inslagen är en 16 x 11 m stor tulpanmosaik föreställande Pippi Långstrump till minne av Astrid Lindgren i samband med årets 100-årsjubileum.

Keukenhofs officiella öppnande infaller 2007 på årets första vårdag, onsdagen den 21 mars. Parken är öppen för allmänheten 22 mars till 20 maj.

Inga kommentarer: